Missie en visie

 

 

Obs Park Stokhorst is een buurtgerichte school in een parkachtige omgeving. We werken er samen in een prettige en veilige sfeer. Goed onderwijs met een goed pedagogisch klimaat staan bij ons voorop, dan gaat een kind met plezier naar school.

Onze algemene doelstelling:

“Onze school streeft naar het ontwikkelen van vaardigheden, aangepast en toegespitst op de rijpheid en het ervaringsgebied van het kind, opdat het op die manier tot een zo optimaal mogelijke persoonlijke ontplooiing kan komen. Hierdoor wordt een goede basis gelegd voor zijn of haar functioneren in de maatschappij.”

 

We werken vanuit onze vijf kernwaarden: veiligheid, basiskwaliteit, brede talentontwikkeling, samenredzaam en eigenaarschap.

  1. Veiligheid

Leerlingen zitten op school om te leren. Ze zijn pas in staat om te leren en zichzelf te ontwikkelen als ze zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Daarvoor is het nodig dat ze zich kwetsbaar kunnen opstellen, dat ze zich gezien en geaccepteerd voelen en dat ze het gevoel hebben erbij te horen. De school is hiervoor de ideale oefenplaats. Leerlingen hebben ruimte nodig om te mogen ontdekken waar grenzen liggen, om fouten te maken, om te leren verantwoordelijkheid te nemen en daarop te worden aangesproken. Voor leerlingen is de school niet alleen de plek waar ze lesstof leren, maar ook de plek waar zij leeftijdsgenoten ontmoeten en waar zij kennismaken met de samenleving en verschillen in normen, waarden en omgangsvormen. We werken met PBS, waarbij al deze elementen een prominente plek innemen. Onze school heeft twee vertrouwenscontactpersonen, bij wie kinderen, ouders en collega’s terecht kunnen.

  1. Basiskwaliteit: taal (lezen en schrijven) en rekenen

Kunnen lezen en rekenen bepaalt in sterke mate het succes op school en in de latere loopbaan. Een juiste focus daarop vergroot ieders kansen. Door de inzet van EDI en het juiste gebruik van onze methodes voor de basisvakken, willen we ervoor zorgen dat 90-95 % van de kinderen op of boven hun leerpotentieel presteren. Via het leerlingvolgsysteem IEP (Inzicht Eigen Profiel) monitoren we de ontwikkeling van de kinderen door de jaren heen.

 

  1. Brede Talentontwikkeling

Talentontwikkeling wordt gebruikt voor onderwijs dat zoveel mogelijk afgestemd is op wat de leerlingen nodig hebben. Op die manier kunnen de leerlingen meer uit zichzelf halen en zo hun talenten ontplooien. De rol van de leerkracht ligt bij talentontwikkeling in het signaleren, ondersteunen en begeleiden van talent en interesses van het kind. Want hoewel iedereen talenten heeft, zijn deze niet altijd direct zichtbaar. Een taal- of leerachterstand of een gebrek aan zelfvertrouwen of persoonlijke aandacht kan een talent goed verstoppen. Daarom is het wegwerken van achterstanden en obstakels en het stimuleren van zelfvertrouwen ook een onderdeel van talentontwikkeling (wij-leren.nl). Binnen het werken met VierKeerWijzer bieden we kinderen vele mogelijkheden om hun verschillende talenten te ontdekken en verder te ontplooien. Daarnaast bieden we extra leerstof aan kinderen aan, die behoefte aan verdere verdieping hebben.

  1. Samenredzaam/Burgerschap

Met elkaar samenwerken om de wereld te veranderen vraagt focus op de volgende kennis-vakken: geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, talen, maatschappijleer, filosofie en cultuur/muziek. We bieden deze vakken in samenhang in o.a. VierKeerWijzer en tijdens onze PBS-lessen leren kinderen hoe ze respectvol met elkaar omgaan en hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen. De openbare identiteit van onze school behelst een grote mate van wereldburgerschap. We zien Park Stokhorst als oefenplaats voor de kinderen.

  1. Eigenaarschap

Leerlingen die zich (mede)eigenaar en verantwoordelijk voelen/tonen voor het eigen leerproces en –resultaat halen betere leerprestaties. Eigenaarschap is ook van belang voor het toekomstige functioneren van de leerling in het vervolgonderwijs, op de arbeidsmarkt of in de maatschappij. Leerkrachten kunnen eigenaarschap van leerlingen bevorderen door samen haalbare en uitdagende doelen te stellen. Maar ook door leerstrategieën direct en ingebed in de leerstof te onderwijzen, en door procesgerichte feedback te geven. Leerlingen tonen zich eigenaar van het leren als zij actief de verantwoordelijkheid nemen voor hun leerproces en resultaten. Dit hangt mede samen met de mate waarin zij in staat zijn om het eigen leerproces te sturen. Er is hiervoor wel instructie en begeleiding door leerkrachten en ouders nodig (wij-leren.nl/leerkrachten-versterken-eigenaarschap-primair- onderwijs). We werken met een weektaak en huiswerk, m.n. voor VierKeerWijzer, waarmee de kinderen stapsgewijs meer regie nemen over hun eigen leerproces. De kinderen houden hun eigen voortgang bij in hun portfolio.

 

Certificaat openbare identiteit 

De school is in het bezit van het certificaat openbare identiteit. Volgens de visitatiecommissie van het Contactcentrum Bevordering Openbaar Onderwijs straalt de school duidelijkheid en structuur uit en is er een open en vertrouwde communicatie. Het team heeft eigen inbreng, niet alles wordt top-down besloten. De sfeer is open en veilig, zowel tussen de kinderen en de collega’s. Het team is hecht, men maakt gebruikt van elkaars sterke punten. De school kenmerkt zich als een lerende organisatie die open staat voor vernieuwingen. Met het zichtbaar maken van de 4 gedragsregels is iedereen zich voortdurend bewust van het respectvol met elkaar omgaan. Als school zijn we trots op deze positieve beoordeling van het landelijk platform voor openbaar onderwijs.

Burgerschap

 Burgerschap staat niet als een vak op het rooster. Aspecten van burgerschap kunnen aan bod komen in een vak of leergebied dat inhoudelijk aansluit bij deze thematiek. Het gaat hier m.n. om het leergebied wereldoriëntatie (VierKeerWijzer), momenten waarop de focus ligt op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en oriëntatie op jezelf en de wereld. In dit leergebied oriënteren leerlingen zich op zichzelf, op hoe mensen met elkaar omgaan, hoe ze problemen oplossen en hoe ze zin en betekenis geven aan hun bestaan.

Leerlingen oriënteren zich op de natuurlijke omgeving en op verschijnselen die zich daarin voordoen. Leerlingen oriënteren zich ook op de wereld, dichtbij, veraf, toen en nu en maken daarbij gebruik van cultureel erfgoed.

Iedereen is aanspreekbaar op zijn of haar gedrag. De school is de oefenplaats waar de kinderen leren hoe ze een probleem kunnen oplossen, of liever, voorkomen.

Door inzet van PBS is er veel aandacht voor goed gedrag. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van alle borgingsstukken van PBS en de methode ‘Goed Gedaan’. Een bijzonder aspect van actief burgerschap is de kinderraad.

In het kader van burgerschap en sociale integratie besteden wij ook aandacht aan de ‘Week/dag van Respect’ in november. Maar ook vakken als lichamelijke opvoeding en levensbeschouwelijke vorming bieden mogelijkheden voor het ontwikkelen van sociale competenties, het omgaan met diversiteit, het adresseren van basiswaarden of het omgaan met conflicten.

Er is ook aandacht voor verschillende levensbeschouwelijke overtuigingen die in onze cultuur en andere culturen voorkomen.

 

Wij streven ernaar de leerlingen kennis maken met de wereldgodsdiensten (vooral voor zover ze in onze schoolomgeving voorkomen);

En met verschillen die binnen één wereldgodsdienst voorkomen (de meest bekende verschillen zijn voor ons waarneembaar binnen het christendom);

Daarnaast streven wij ernaar dat de leerlingen respect en tolerantie tonen t.a.v. andersdenkenden en dat de leerlingen op eigen niveau keuzes kunnen maken t.a.v. wat zij een waardevolle overtuiging vinden.