27 september

’s Morgens weer een lekker ontbijt gegeten en daarna zijn we met een groepje leerkrachten naar de JFK basisschool geweest.
Dit is een speciale basisschool die 40 leerlingen heeft. Dit zijn allemaal leerlingen die een lichamelijke en vaak geestelijke beperking hebben. Allemaal krijgen ze één op één begeleiding en er zijn maximaal 5 leerlingen in 1 klas, meestal minder. Ter vergelijking: deze school zou je kunnen vergelijken met het onderwijs op’t Roessingh in Enschede. 
Deze kinderen hebben zoveel begeleiding nodig dat inclusief onderwijs niet meer mogelijk is. 

https://www.jfkspecialschool.lihtrust.uk/

 

De doelen worden op deze school per leerling vastgesteld en dit in hele kleine stapjes. Ik vond het vooral indrukwekkend om de leerkrachten te zien werken met de leerlingen. Een leerling kon bijvoorbeeld niet kon staan en was ingezwachteld in een takel om rechtop te kunnen staan. De leerkracht hield een ballon in de lucht en probeerde de leerling te stimuleren om de ballon te bewegen. 

De middag en avond deze dag stonden in het teken van het ontmoeten en praten met Linda Jordan, een moeder die erg veel gestreden heeft (en strijdt) om inclusief onderwijs op de kaart van Newham te krijgen en Ellen Goodey, die zelf vertelde hoe het was om als meisje met het syndroom van Down haar leven in te richten tot waar ze nu stond. 

Linda Riley 

De dochter van Linda, Ellen, heeft het syndroom van Down. Bij de geboorte al merkte ze dat haar omgeving bijzonder reageerde: zusters probeerden haar gerust te stellen, anderen zeiden dat het wel goed zou komen en dat kinderen met het syndroom van Down heel lief waren. Echter had Linda geen moeite met dit syndroom. Ze had een dochter en was gelukkig. 
Later besloten zij en haar man dat Ellen opgevoed zou worden net zoals een gewoon kind, met alle zelfde doelen. Dat betekende dat Ellen naar een reguliere basisschool ging en meedraaide in het gewone leven. 
De visie van Linda is dat elk kind naar de lokale reguliere basisschool gaat en er geen speciale scholen nodig zijn om een label te plakken. Iedereen hoort erbij. 

Ellen Goodey 

De dochter van Linda, Ellen, kwam later die middag haar verhaal vertellen. Ze vertelde haar verhaal aan de hand van een powerpoint.  
De rode draad was de krachtige en mooie wijze waarop ze zichzelf presenteerde en neerzette:  
- What others like and admire about me 
- What is important to me 
- How to support me 
- What is important to me for the future 
 

Later die avond zijn we met zijn allen London in getrokken om samen te gaan eten bij Iberica, Canary Wharf. Dit was een geweldig restaurant waar we allerlei heerlijke tapa’s hebben gegeten.
Dit was een gezellige afsluiting van de avond! 

Iedereen tot morgen, al weer de laatste dag van de studiereis. 

 

Terug naar

Overzicht