20 oktober 2018

Les over slakken in groep 1/2

De groep van juffrouw Marjan heeft achter de school slakken gezocht.

Binnen mochten de kinderen de beestjes onderzoeken. Dat moet je natuurlijk voorzichtig doen. De slak houd je dus aan zijn huisje vast en je mag er niet te hard aan trekken. De kinderen kregen van juf een vergrootglas, waarmee je de slak goed kunt bekijken. Dat noem je observeren. De kinderen konden bijvoorbeeld zien hoe de slak vooruit komt en wat de sprieten op zijn kop doen. Het is lastig om te zien dat dit de ogen zijn.
Als je de slak op het vergrootglas zet, blijft de slak aan het glas plakken. Op deze manier kun je de onderkant van de slak goed zien! Je kunt nu observeren hoe de slak zich met een golvende beweging verplaatst. En als je hem op een blaadje zet, gaat hij eten. Hoe hij of zij dat doet kun je goed op onderstaand filmpje zien.